A tartós szép időt okozó anticiklon fokozatosan gyengül felettünk, így a jelentős változást okozó frontok is már elérik térségünket. Ma még folytatódik az eddigiekhez hasonló idő, majd holnap már egy markáns hidegfront közelíti meg hazánkat, így erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék, vagy jelentősebb lehűlés a hétfő esti órákig még nem várható.

Kedden megérkezik fölénk a hidegfront csapadékzónája, emiatt borongós, esőkkel, záporokkal tarkított időre számíthatunk. A megerősödő északi széllel sarkvidéki eredetű, hideg levegő zúdul fölénk, így erős lehűlés kezdődik, napközben már nem lesz melegebb 10-12 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, vagy rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek többnyire 19-21 fok között alakulnak, de a tartósan napos tájakon ennél kisebb melegebb, míg a ködös tájakon több fokkal hűvösebb lesz. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban néhány órás napsütés is lehet. Csapadék az esti órákig még nem valószínű. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A délutáni hőmérsékletek általában 17-19 fok között alakulnak.

null

Kedd: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északi szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Napközben nem sokat melegszik a levegő, csak néhol emelkedik a 10 fok fölé a hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: a hét közepén fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, így erős lesz az éjszakai lehűlés, többfelé valószínű fagy. A hétvége felé ismét nedvesebb, de néhány fokkal melegebb levegő érkezik fölénk. Változékonyabbra fordul az idő, ám ezzel együtt kissé erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár