A következő napokban is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így marad az alapvetően napos, száraz idő. Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik, így tovább fokozódik a hőség. A hőhullám hétfőn éri el tetőpontját, ekkor már nagy területen mérhetünk 35 fok feletti maximum hőmérsékleteket.

Keddre gyengül az anticiklon felettünk, így a változást okozó frontok is már megközelítik térségünket. Napközben egy hidegfront érkezik fölénk, így fokozatosan megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó széllel frissebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására fokozatosan megszűnik a forróság, a nappali maximum hőmérsékletek már többnyire 28-30 fok között alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északi, északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hétfő: napos, száraz idő várható. A déli, délkeletire forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak, a délutáni órákra 35-37 fokig melegszik a levegő.

Kedd: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól többfelé valószínű zápor, heves zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 21-23 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: az átvonult hidegfront mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk amellyel többnyire átlagos hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. A jövő hét végéig mérsékelten meleg, nyári idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: párás, fülledt, hőség, zápor, kánikula, front, csapadék, zivatar, időjárás