Egy hidegfront hatására ma változékonyabbra fordul időjárásunk. Napközben északnyugat felől tovább növekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az erősebb gócokban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat, máshol pedig tartósabb esőzés is lehet. A szombat hajnali órákig összességében jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A megerősödő északnyugati széllel a tegnapinál 4-5 fokkal frissebb levegő árasztja el térségünket.

A hétvégén már a front mögött leszünk, így felszakadozik a felhőzet és hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Kellemes nyaralóidő ígérkezik, a nappali hőmérsékletek többnyire 26-28 fok között alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Az éjféli órákig többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak, de a tartósan csapadékos helyeken ennél hűvösebb is lehet. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol futó zápor, rövid zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő héten napról-napra emelkedik a hőmérséklet, a hét közepétől már igazi strandidőre számíthatunk. A mostani számítások szerint azonban péntektől ismét változékonyabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: párás, fülledt, csapadék, kánikula, hőség, front, zápor, zivatar, időjárás