Az átvonuló hidegfront mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel váltakozó nedvességtartalmú, az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. A hétvégén folytatódik a változékony idő. Eső, zápor főleg a szombaton, a nap első felében alakulhat ki, ezt követően átmenetileg csökken a csapadékhajlam, kevés napsütésre is számíthatunk.

Hétfőn egy ciklon hatására ismét megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északira forduló széllel már hűvösebb levegő érkezik fölénk, így a hétvégi viszonylag kellemes idő után jelentősebb lehűlés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte borult idő várható többfelé esővel, záporral, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, helyenként már a felhőzet is felszakadozhat. Az északnyugati szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Az esti óráktól szórványosan kisebb eső, zápor is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak.

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. Többfelé valószínű eső, zápor. Az északira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-15 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddig folytatódik a borongós, esőkkel, záporokkal tarkított idő, majd a hét közepétől átmenetileg csökken a csapadékhajlam, ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, jégeső, tavasz, jég, vihar, szél, zivatar, zápor, csapadék, időjárás