A következő napokban egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A légörvény előoldalán felerősödik felettünk a déli áramlás, amellyel afrikai eredetű, igen meleg levegő árasztja el térségünket. Péntekig további felmelegedésre, igazi nyári időre számíthatunk. Az éjszakák is kifejezetten enyhék lesznek, napközben pedig egyes helyeken már 30 fok közeli csúcs hőmérsékletek várhatók. Viszonylag száraz levegő érkezik fölénk, ezért többnyire a napsütésé lesz a főszerep, átmeneti gomolyfelhő képződés azonban előfordulhat.

Péntek estétől azonban északnyugat felől már egy hidegfront közelíti meg hazánkat, ennek előjeleként labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam.

Szombatra megérkezik fölénk a hidegfront ami várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így az egész hétvége időjárását meghatározhatja majd. A front hatására változékony, időnként esőkkel, záporokkal tarkított idő várható. A péntekihez képest 8-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A déli szél élénk, időnként erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a változó mennyiségű fátyol, vagy gomolyfelhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Napközben nem valószínű csapadék, de az esti óráktól fokozatosan növekszik a zápor, zivatarhajlam. A délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Eleinte többfelé, majd napközben már csak elszórtan várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a változékony, frontokkal tarkított idő. A hőmérsékletek nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár