Ma egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk, így változékonyabbra fordul időjárásunk. A légörvény nedves levegőt szállít fölénk, ennek hatására több lesz felettünk a felhő és átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A várható csapadék mennyisége azonban szeszélyes területi eloszlást mutathat majd.

Holnapra elhagyja térségünket a csapadékzóna, mögötte pedig már szárazabb, ismét melegebb léghullámok érkeznek. Csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, elszórtan azonban még továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az átmeneti lehűlés után ismét erősödik a nappali felmelegedés, visszatér az átlagosnál melegebb idő.

Csütörtöktől már egy tőlünk nyugatra kialakuló ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A légörvény előoldalán felerősödik a déli áramlás, amellyel afrikai eredetű, egyre melegebb levegő áramlik fölénk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A meleg beáramlását viszonylag erős szél kíséri, így a ténylegesnél alacsonyabb lehet a hőérzetünk.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak, de a tartósan esős helyeken ennél hűvösebb lesz. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A déli szél megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: pénteken még folytatódik a nyáriasan meleg idő, az esti órákban azonban már egy hidegfront közelíti meg térségünket, emiatt ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. Szombaton a hidegfront alakítja időjárásunkat, így többnyire felhős, esőkkel, záporokkal tarkított idő várható. A péntekihez képest jó 10 fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket. Vasárnaptól, hétfőtől várhatóan csökken a csapadékhajlam, ismét melegszik az idő. 

Címkék: ciklon, lehűlés, front, csapadék, zápor, időjárás