Az átvonuló hidegfront mögött északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban hűvös, többnyire száraz levegő érkezik fölénk. A következő napokban csökken a csapadékhajlam, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, a hőmérsékletek azonban néhány fokkal elmaradnak az ilyenkor szokásostól. A hét közepétől már valamelyest mérséklődik a légmozgás, így ismét erősödik az éjszakai lehűlés, visszatérnek a gyenge fagyok. A hideg periódus mélypontja csütörtök hajnalban várható, ekkor már kiterjedtebb fagyok is előfordulhatnak, majd napközben már kisebb enyhülés veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: péntektől szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően a hétvégére visszatér a kellemes, napos idő. A jövő hét elején azonban újabb hidegfront érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár