Ma még anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, így folytatódik az eseménytelen, többnyire napos, száraz idő. A nappali hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett, 20 fok közelében alakulnak. 

Holnap azonban már egy újabb hidegfront közelíti meg hazánkat, így változékonyabbra fordul időjárásunk. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Lehűlés kezdődik, a hőmérsékletek azonban még az átlagos körül alakulnak.

Keddre megérkezik fölénk a jóval hűvösebb levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak. Napközben felhőátvonulásos, szeles idő várható, számottevő csapadék már nem valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Délutánra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

Kedd: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10 fok körül alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hét közepétől ismét erősödik a éjszakai lehűlés, visszatérnek a gyenge fagyok. Csütörtöktől, péntektől azonban megszűnik a hideg levegő utánpótlása, újabb enyhülés veszi kezdetét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, enyhülés, csapadék, időjárás