A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb kevés fátyol, vagy gomolyfelhő jelenhet meg az égen.

Kezdetben még hűvös levegő lesz felettünk, így péntek hajnalban többfelé várható gyenge fagy. Napközben azonban délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton további felmelegedés várható, megszűnnek az éjszakai fagyok és visszatérnek a 20 fok körüli nappali hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -2,+1 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak.

null

Szombat: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkülhet. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap és a jövő hét hétfőn még folytatódik a kellemes, tavaszi idő, majd ezt követően egy markáns hidegfront hatására erős lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár