A következő napokban folytatódik a változékony, mozgalmas idő, a hőmérsékletek nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően alakulnak. A mai gyenge hidegfront és felhőzetfelszakadozás után holnap több front is áthalad majd felettünk, de közben több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

A front mögött szombattól erős délnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Jelentős felmelegedés kezdődik, a délutáni órákra már 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A meleg levegő beáramlása azonban most is erős szél kíséretében zajlik, így a ténylegesnél kissé hűvösebbet érezhetünk.

A meleggel együtt szárazabb levegő is érkezik, így a hétvégén már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd átmenetileg felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, napközben azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Főleg a reggeli, illetve az esti órákban alakulhat ki szórványosan kisebb eső, zápor. A nyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

null

Szombat: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat, majd a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap további erős felmelegedés várható, helyenként már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét elején azonban jelentős bizonytalanság mellett egy újabb hidegfront éri el térségünket, így mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár