A hétvégén még többnyire a déli áramlás lesz a jellemző, így folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. Napról napra egy-egy fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de még vasárnap is 15 fok közeli maximum hőmérsékletek várhatók. Összességében a felhőké lesz a főszerep, inkább csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Eleinte csak elszórtan alakulhat ki kisebb csapadék, majd vasárnap délután egy hidegfront hatására már egyre nagyobb területen ered el az eső.

A hidegfront várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így hétfőn is folytatódik a borongós, csapadékos idő, helyenként jelentős mennyiségű eső is hullhat. A front mögött már jóval hűvösebb levegő érkezik fölénk, így jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, hétfő napközben már többnyire 10 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat kisebb eső, futó zápor. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, legfeljebb néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. A délutáni órákban egyre többfelé ered el az eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

null

Hétfő: többnyire borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 6-8 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a meglehetősen változékony, időnként az átlagosnál hűvösebb idő. A szélmentes, derültebb éjszakákon gyenge fagyok is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár