Ma még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik az eddigiekhez hasonló csendes, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Többnyire gyengén felhős, napos idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd, illetve az ebből kialakuló rétegfelhőzet. 
Holnaptól azonban már gyengül felettünk az anticiklon, északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg térségünket. Egyelőre folytatódik az enyhe idő, de már több lesz felettünk a felhő és az esti óráktól szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. 

Pénteken egy markáns hidegfront alakítja időjárásunkat, így változékony, erősen szeles idő várható. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még továbbra is az átlagos felett alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek többnyire 10-13 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon 10 foknál hűvösebb lesz. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali maximum hőmérsékletek általában 9-12 fok között alakulnak. 

péntek.jpg

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 5 fok körül alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szombatra megérkezik fölénk a hideg levegő, így jelentős lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már kevéssel 5 fok alatt alakulnak. A lehűlés azonban nem lesz tartós, hétfőtől ugyanis már újabb felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kora tavasz, meleg, enyhe, időjárás