Északnyugat felől egy markáns hidegfront érte el hazánkat, amely az esti órákig át is halad felettünk. Eleinte még többfelé várható eső, zápor, helyenként jelentős mennyiség is hullhat, majd a délutáni órákra várhatóan csökken a csapadékhajlam. A megerősödő, időnként viharossá fokozódó északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik fölénk, így kissé mérséklődik a nappali felmelegedés. 

Kedden és szerdán is folytatódik a változékony, erősen szeles idő. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan kisebb záporok, havas eső záporok, hózáporok is előfordulhatnak, számottevő csapadék azonban nem várható és emellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kissé tovább hűl a levegő, a nappali hőmérsékletek már csak 3-5 fok között alakulnak, ami éppen megfelel az ilyenkor szokásosnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire borult idő várható, legfeljebb a késő délutáni, esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. A reggeli, délelőtti órákban többfelé várható eső, zápor, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugatira forduló szél többfelé viharossá fokozódik. A délutáni hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: erősen felhős és napos időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, hózápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elvétve előfordulhat jelentéktelen futó zápor, vagy hózápor. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtöktől megnyugszik az idő, mérséklődik a légmozgás, eseménytelen, csapadékmentes időszak köszönt be. Ismét erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén már 10 fok közelébe melegszik a levegő. Az éjszakai órákban azonban többfelé képződhet köd, amely néhol akár tartósabban is megmaradhat. Ezeken a tájakon jóval gyengébb lesz a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, időjárás, lehűlés, csapadék