Egy ciklon előoldalán felerősödik felettünk a déli áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A hétvégén gyengül az éjszakai lehűlés és fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap már kevéssel 10 fok fölé melegszik a levegő. A fölénk érkező levegő többnyire alacsony nedvességtartalmú lesz, így több-kevesebb napsütésre szinte mindennap számíthatunk. 

Hétfőn már változik az időjárási helyzet, ekkor ugyanis egy markáns hidegfront éri el térségünket. A front átvonulását kiadós esők, záporok és viharossá fokozódó északnyugati szél jelzi. Lehűlés kezdődik, a hőmérsékletek azonban néhány fokkal még mindig az átlagos felett alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null
 

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, borult időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni hőmérsékletek többnyire 7-9 fok között alakulnak, de a ködös, borongós tájakon nem lesz melegebb 4-5 foknál. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

 

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, a késő délutáni, esti óráktól azonban már helyenként felszakadozhat a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Napközben már nem változik lényegesen a hőmérséklet.

 

null

Távolabbi kilátások: kedden kissé tovább hűl a levegő, a nappali hőmérsékletek már az átlagosnak megfelelően alakulnak. A viharos erejű északnyugati szélben futó záporok, hózáporok is előfordulhatnak, jelentős csapadék azonban nem várható. A hét közepétől megnyugszik az idő, néhány fokkal ismét erősödik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár