A következő három napban egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon hatása alatt leszünk, így meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Többnyire a havazás lesz a jellemző csapadékforma, de csütörtökön egy átmeneti kisebb enyhülés hatására helyenként havas eső, eső, esetleg rövid ideig tartó ónos eső is előfordulhat. A nappali hőmérséklet kevéssel fagypont fölé emelkedik, így az addig lehullott hó olvadni fog.

Péntektől azonban a ciklon hátoldalán már hidegebb levegő áramlik fölénk, így ismét fagypont alá csökken a hőmérséklet. Újabb csapadékzóna érkezik, így egyre többfelé várható havazás, ráadásul az erősödő északi szél miatt hófúvások is kialakulhatnak.

A mediterrán ciklonból várható hó mennyisége és területi eloszlása továbbra is bizonytalan, de a déli tájakon péntek estig akár jelentős, 10 cm-t meghaladó vastagságú hóréteg is kialakulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte többfelé várható havazás, hószállingózás, majd a délutáni órákra átmenetileg csökken a csapadékhajlam. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. Késő estére -1, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Szórványosan várható havazás, hószállingózás. Néhol havas eső, esetleg ónos eső is előfordulhat. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő.
A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő.

null

Péntek: borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Összességében többfelé várható havazás, hószállingózás. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz, ezért hófúvások is kialakulhatnak. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén átmenetileg csökken a csapadékhajlam, már csak elszórtan alakulhat ki hószállingózás. Éjszakánként a gyengén felhős tájakon -10 fok közelébe hűl a levegő és napközben sem lesz melegebb 0 foknál. A jövő hét elején egy újabb mediterrán ciklon érheti el térségünket.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár