A következő napokban egy tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. A ciklon hátoldali áramlásában hideg, míg előoldalán enyhe, nedves levegő érkezik fölénk. A két légtömeg keveredési zónája a közelünkben lesz, így meglehetősen változékony, csapadékos idő várható.

Ma eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős időszakok, majd mindenhol megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé kezdődik hószállingózás, havazás. A nappali hőmérsékletek fagypont körül alakulnak.

Szerdán és csütörtökön is marad a borult, csapadékos idő. Többnyire havazás várható, helyenként azonban átmeneti havas eső, eső, esetleg ónos eső sem kizárt. A nappali hőmérséklet időnként fagypont fölé emelkedik, így a lehullott hó olvadni fog.

Megjegyzés: a mediterrán ciklonból várható hó mennyisége és területi eloszlása ugyan továbbra is bizonytalan, de egyes helyeken péntek estig akár jelentősebb, 10 cm-t meghaladó vastagságú hóréteg is kialakulhat. Szerdán és csütörtökön a csapadékhullásban hosszabb-rövidebb szünetek is lehetnek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható hószállingózás, havazás. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: borult idő várható, többfelé hószállingózással, havazással. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak. A délutáni órákra 0 fok köré enyhül a levegő.

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Az átmeneti szünet után ismét egyre többfelé várható hószállingózás, havazás. Néhol átmenetileg havas eső, eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra -1, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: pénteken még további havazás valószínű, majd eltávolodik a ciklon, a hétvégén már csökken a csapadékhajlam. Erősödik az éjszakai lehűlés, napközben pedig továbbra is fagypont körül alakul a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár