A következő 24-36 órában átmenetileg szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, emiatt számottevő csapadék már nem várható, legfeljebb néhol alakulhat ki jelentéktelen hószállingózás. A változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 0,+2 fok között alakulnak.

Kedd estétől azonban dél felől már egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, így ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő.
Szerdára megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható havazás. A várható hó mennyisége és területi eloszlása azonban még bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A déli tájakon kisebb hószállingózás is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A késő esti órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak.

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd mindenhol beborul az ég és egyre többfelé várható hószállingózás, havazás. Az északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek -5,-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra -1, 0 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szerdától szombatig egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon hátoldalán hideg, előoldalán pedig enyhe, nedves levegő érkezik fölénk. A két légtömeg keveredési zónája éppen a közelünkben lesz, így meglehetősen változékony, csapadékos időre számíthatunk. A mediterrán ciklonból várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota még jelentős bizonytalansággal terhelt. Valószínű, hogy a Dunántúl nyugati kétharmadán inkább a havazás lesz a jellemző csapadékforma.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás