Északnyugati áramlással változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a meglehetősen változékony, összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. A hideg és melegfrontok továbbra is gyakran váltogatják egymást, de szombatig jelentős hőmérsékletváltozás még nem valószínű.

Ma szárazabb, hidegebb levegő alakítja időjárásunkat, így átmenetileg több lesz a napsütés, a nappali hőmérsékletek azonban csak fagypont körül, helyenként kevéssel ez alatt alakulnak.

Az esti óráktól azonban egy újabb melegfront közelíti meg hazánkat, így ismét változékonyabbra fordul az idő.

A kezdeti gyengén felhős idő után szombaton erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb csapadék is előfordulhat. Eleinte havazás, hószállingózás valószínű, majd napközben már havas eső, esetleg átmeneti ónos eső is előfordulhat. A nappali hőmérsékletekben még nem lesz lényeges változás, jelentősebb enyhülés majd vasárnaptól kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, jelentősebb felhőzetnövekedés majd az esti óráktól valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. Késő estére -5,-3 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb rövid időre bukkanhat elő a nap. Szórványosan kisebb hóesés, havas eső, átmeneti ónos eső is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek -5,-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. A délutáni, esti óráktól szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 3-5 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten folytatódik az enyhülés, helyenként már 5 fok fölé melegedhet a levegő. Kedden egy napra lehűl a levegő, helyenként kisebb hózáporok is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás