Elsőfokú, vagyis sárga riasztást adott számos megyével együtt Somogyra is az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó hó hullhat, illetve az erősebb széllökések miatt hófúvások is kialakulhatnak.

A várható csapadékos időjárás miatt az Országos Rendőr-főkapitányság felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek! Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják!

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Javaslatuk szerint vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni.

A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérik az autósoktól, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!

Címkék: hófúvás, havazás, riasztás, közlekedés, időjárás