A következő napokban folytatódik az eseménytelen, kezdetben igen enyhe idő. Eleinte még meleg levegő tölti a Kárpát-medencét, így a naposabb tájakon továbbra is 15 fok fölé, helyenként 20 fok közelébe melegszik a levegő. Kisebb körzetekben, a tartósan ködös, ködfelhős tájakon azonban ennél már jóval gyengébb lesz a felmelegedés.

A hét közepétől egy tőlünk északnyugatra megerősödő anticiklon áramlási rendszerében északkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel már jóval hűvösebb levegő érkezik fölénk. Szerdán mérséklődik a nappali felmelegedés, csütörtökön pedig már nem lesz melegebb 10-12 foknál. A hideg levegő azonban nem hoz magával nedvességet, így folytatódik a többnyire napos, száraz idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a változóan, időnként erősen fátyolfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, legfeljebb néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órákra általában 15-18 fok közé melegszik a levegő, de a felhős, ködös tájakon 15 foknál hűvösebb lesz. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: folytatódik a nagyrészt napos, száraz idő, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a felhőzet. Az északira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A délutáni maximum hőmérsékletek 15 fok körül alakulnak.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható hosszabb napos időszakokkal. Az északkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén további jelentős lehűlés várható, már-már kora téliesen hideg időre számíthatunk. Az éjszakai órákban többfelé várható fagy, napközben pedig 10 fok alatt maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, somogy megye, időjárás, kaposvár