Jelentős változás előtt áll időjárásunk. Egy tőlünk nyugatra kialakuló ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban erős felmelegedés kezdődik, a hétvégére visszatérnek 20 fok körüli nappali hőmérsékletek. Ma még nem várható számottevő csapadék, a erősen felhős időszakok mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Holnaptól azonban a ciklon áramlási rendszerében egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk. Szombaton még csak szórványosan, majd vasárnap délutántól már többfelé számíthatunk esőkre, záporokra.

A nappali hőmérséklet a felhőzet és a csapadék függvényében változik majd. A kevésbé csapadékos, gyengén felhős tájakon illetve időszakokban 20 fok fölé melegedhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Főleg a megye északi tájain valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A kora délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos helyeken nem lesz melegebb 15-16 foknál.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte csak elszórtan, majd a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A kora délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon nem lesz melegebb 16-18 foknál.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik a változékony idő, majd a hét közepétől szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így csökken a csapadékhajlam. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás