Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a többnyire napos, száraz idő, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A hőmérsékletek 5-6 fokkal ez ilyenkor szokásos felett alakulnak. Éjszakánként ugyan 5 fok közelébe hűl a levegő, a kora délutáni órákra azonban még mindig 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Az idő előrehaladtával azonban kissé tovább fokozódhat a ködhajlam, ami jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását. Azokon a helyeken ahol később oszlik fel a köd, vagy a megemelkedett ködből vékony rétegfelhőzet képződik, gyengébb lesz a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul, de a párásabb völgyekben ennél hűvösebb lehet. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Kedd: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, de a szélcsendes, mélyebben fekvő helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. Éjszaka többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő, de a párásabb, felhősebb helyeken ennél gyengébb lesz a felmelegedés. 

null
 

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek tartósan felhős időszakok. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, de a mélyebben fekvő, szélcsendes helyeken ennél hidegebb is lehet. Éjszaka többfelé képződhet köd. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 21-23 fok között alakulnak, de a felhősebb, párásabb helyeken ennél gyengébb lesz a felmelegedés. 

 

null

Távolabbi kilátások: szombatig még marad a kellemes idő, bár 1-2 fokkal már mérséklődik a nappali felmelegedés. Vasárnap egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött fokozatos lehűlés veszi kezdetét. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás