Hazánk időjárását továbbra is anticiklonális hatások alakítják, így folytatódik a többnyire napos, száraz idő, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az anticiklon fölé dél felől egyre melegebb levegő áramlik, így a következő napokban kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen már 30 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Átmeneti kisebb változás péntek délutántól, estétől kezdődik időjárásunkban. Ekkortól ugyanis egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, ezért kissé labilissá válik felettünk a légkör. A napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban csak elszórtan alakulhat ki.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak fátyolfelhős tájak, majd egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 19-21 fok közé mérséklődik a meleg.

null

Csütörtök: a változóan fátyolfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

null

Péntek: a napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a késő délutáni, esti órákban néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél északnyugatira fordul és helyenként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégi kisebb felfrissüléstől eltekintve legalább a jövő hét közepéig folytatódhat az igazi nyári idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, meleg, időjárás