Északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására mindenhol megnövekszik a felhőzet és eleinte csak elszórtan, majd a délutáni óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső, helyenként pedig tartós eső is előfordulhat. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan, de a vasárnap délutáni órákig helyenként kiadós eső is hullhat. Enyhül a kánikula, a front érkezése előtt azonban még viszonylag magasra, 25-27 fokig emelkedik a hőmérséklet, sőt a megye délkeleti tájain ennél melegebb is lehet.

Holnapra megérkezik a hűvös levegő, a borongós, szeles időben már nem emelkedik a 20 fok fölé a hőmérséklet. A nap első felében még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákban fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Hétfőn már a front mögött leszünk, így tovább csökken a felhőzet, napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még elmaradnak az ilyenkor szokásostól. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az eleinte délkeleti, majd a későbbiekben már északnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 25-27 fok között alakul, de néhol akár 30 fok közelébe is melegedhet a levegő. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még többfelé várható újabb eső, zápor, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is felszakadozhat. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A hajnali órákra 15 fok közelébe hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 17-20 fok között alakulnak. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben tovább csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten ismét egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így visszatér az igazi nyári idő. Az éjszakák ugyan már frissek lesznek, napközben azonban egyre inkább 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, hidegfront, időjárás, zivatar, zápor