A változékony időjárást okozó frontok még napokig elkerülik térségünket, így folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb, igazi strandidő. Alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, ennek köszönhetően nagyrészt napos, száraz idő várható. Az erősebb párolgás hatására azonban időnként magasra törhetnek a gomolyfelhők és a délutáni órákban elvétve egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar is kialakulhat. Késő estére azonban megnyugszik a légkör, így rendkívüli időjárási esemény várhatóan nem zavarja majd a tűzijátékokat.

Az anticiklon fölé egyre melegebb léghullámok érkeznek, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés. A legmagasabb hőmérsékletek elsősorban a városokban már megközelíthetik a 35 fokot.

 A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Hétfő: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar azonban csak elvétve fordulhat elő. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Szerda: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, csak rövid időszakokra növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

null
 

Távolabbi kilátások: péntekig még folytatódik a kánikula, de fülledtebbé válik a levegő, fokozatosan növekszik a zivatarhajlam. Szombaton már kissé enyhül a meleg, vasárnap pedig esők, zivatarok kíséretében várhatóan jelentősen visszaesik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás