A jelentős változásokat okozó frontok még napokig elkerülik térségünket,  így tartós kánikulára kell berendezkednünk. Alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, így nagyobbrészt napos, száraz az idő. Az erős párolgás következtében azonban időnként gomolyfelhők jelenhetnek meg az égen és helyenként egy-egy frissítő zápor, vagy zivatar is kialakulhat. A helyben képződő zivatargócok azonban előre meg nem határozható helyeken és időpontokban fordulhatnak elő, illetve bizonytalan mennyiségű csapadékot hoznak magukkal. Az erősebb zivatarokban felhőszakadás, jégeső sem kizárt.

Folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést, napközben pedig továbbra is 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A zivatarok környezetében átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, ezt követően azonban az erős párolgás hatására egyre fülledtebb, melegebb lesz a levegő.. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: a napos időszakok között időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 29-32 fok között alakul. Az alacsonyabb értékeket a felhősebb, záporok helyeken, illetve időszakokban mérhetjük. Késő estére 25-27 fok közé mérséklődik a meleg.

csütörtök.jpg

Csütörtök: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 29-32 fok közé melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékeket a felhősebb, záporos helyeken, illetve időszakokban mérhetjük. 

péntek.jpg

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik a kánikula, legfeljebb a zivatarok környezetében frissülhet fel átmenetileg a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, forróság, zivatar, időjárás, zápor, sport