Északnyugat felől egy magassági hideg légcsepp helyeződött fölénk, így ma meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Napközben többnyire erősen felhős idő várató, helyenként azonban rövid időszakokra kisüthet a nap. Többfelé várható zápor, zivatar, helyenként pedig felhőszakadás, jégeső, vagy akár tartós eső is előfordulhat.

Összességében kiadós mennyiségű csapadék is hullhat, de mivel a csapadékgócok nem terjednek ki megyényi területre, így lesznek helyek amelyek most is szárazon maradnak. A megerősödő északnyugati széllel átmenetileg hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés. A hőmérsékletek szeszélyes területi eloszlásban általában 20-25 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a megye nyugati, északnyugati tájain mérhetjük.

Holnapra elhagyja térségünket a légörvény, mögötte pedig már szárazabb, néhány fokkal melegebb levegő áramlik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban kevés napsütés is előfordulhat. Többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 20-25 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan csapadékos tájakon mérhetjük. Késő estére 19-21 fok közé hűlhet a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd mindenhol felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

null

Péntek: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a kissé változékony, de meleg idő. Vasárnaptól, hétfőtől ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, július, időjárás