A gyenge hidegfront hatására ma labilis lesz felettünk a légkör, ami kedvez az erős gomolyfelhő képződésnek és a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Néhol akár heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében.

Holnap eleinte még előfordulhat eső, zápor, zivatar, majd napközben már szárazabb levegő érkezik fölénk, csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A megerősödő északnyugati széllel néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 30 fok alatt alakulnak.

Vasárnap a napsütésé lesz a főszerep, de az északnyugati szél még továbbra is erős marad. Ezzel együtt azonban kellemes nyári idő várható, 25 fok feletti nappali hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. Többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakul. A késő esti órákra 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: eleinte még előfordulhat eső, zápor, zivatar, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében igazi nyári időre számíthatunk, eleinte kevéssel 30 fok alatti hőmérsékletekkel. Záporok, zivatarok elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, hidegfront, időjárás