Egy ciklon áramlási rendszerében több hullámban meleg, nedves levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, trópusi jellegű idő. A labilis levegő kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, heves zivatarok kialakulásának, melyek főleg a délutáni, esti órákban lesznek jellemzőek. A hevesebb zivatarokat felhőszakadások, jégesők, szélviharok kísérhetik.

A várható csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd, így lesznek helyek amelyek szárazon maradnak. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, folytatódik az átlagosnál melegebb, nyárias idő. Az éjszakák enyhék lesznek, napközben pedig kevéssel 25 fok fölé melegszik a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a napos időszakok között átmenetileg erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és több-helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 18-21 fok közé hűl a levegő.

péntek.jpg

Péntek: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok mentén átmenetileg viharossá fokozódhat. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 24-27 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan felhős tájakon mérhetjük.  

 

szombat.jpg

Szombat: a hosszabb napos időszakok mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél élénk, zivatar környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, ennek hatására csökken a zápor, zivatarhajlam. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, megjelennek a 30 fok közeli csúcs hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadél, párás, fülledt, meleg, időjárás