A következő napok időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, így folytatódik  a borult, csapadékos idő. A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig szibériai eredetű, hideg levegő érkezik fölénk.

A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ami kedvező feltételeket biztosít a csapadékképződésnek. A mediterrán ciklon péntekig folyamatosan szállítja fölénk a nedvességet, így összességében jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Somogy megyében szeszélyes területi eloszlásban 5-20 cm tapadó hó is hullhat a szerdától péntek estig tartó időszakban. A gyengén pozitív hőmérsékletek miatt azonban továbbra is olvadni fog.

A keveredési zónában a hideg-meleg levegő határvonala ide-oda táncolhat majd felettünk, így néhol átmenetileg havas eső, fagyott eső is előfordulhat.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: borult idő várható többfelé havazással. Néhol átmenetileg havas eső, fagyott eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A késő esti órákra 0 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható többfelé havazással. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fok közelébe enyhül a levegő. 

null

Péntek: eleinte borult idő várható többfelé havazással, majd a délutáni óráktól fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fokig enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: szombatra eltávolodik térségünkből a ciklon, mögötte pedig már a szárazabb, szibériai eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk. Erős lehűlés kezdődik, a hétvégén már napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A jövő hét elején újabb ciklon érinti térségünket, így a déli tájakon kisebb havazás is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, tél, időjárás