Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, ezért folytatódik a változékony, csapadékos idő. A ciklon hátoldali áramlásában hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így a várható csapadék formája főként havazás lesz, de helyenként havas eső, fagyott eső is előfordulhat. Elsősorban a magasabb dombokon, de helyenként síkvidéken is több cm vastag vizes, tapadós hóréteg is kialakulhat, amely a gyengén pozitív hőmérsékletek miatt olvadni fog. 

Szerdán eleinte még előfordulhat kisebb hóesés, vagy havas eső, majd napközben távolodik térségünkből a mediterrán ciklon, így fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a délutáni óráktól már megkezdődhet a felhőzet elvékonyodása. 

Csütörtökön már szárazabb léghullámok alakítják időjárásunkat, ennek köszönhetően több lesz a napsütés, csapadék már sehol sem várható. Erősödik az éjszakai lehűlés, a hóval borított tájakon -5 fok alá hűlhet a levegő. Napközben azonban már 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, így a havas helyeken erős olvadás várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: borult idő várható többfelé hószállingózással, havazással. Néhol fagyott eső, havas eső is előfordulhat. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: eleinte még többfelé várható kisebb hóesés, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, helyenként már a felhőzet is elvékonyodhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő. 

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul, de a hóval borított, derült tájakon ennél hidegebb lesz. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: péntektől tovább enyhül az idő, a nappali hőmérsékletek már kevéssel 5 fok felett alakulnak. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, időnként esők, záporok is kialakulhatnak. A jövő hét elején újabb, bizonytalan mértékű lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, havazás, időjárás