Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései alapján szerdától az Északi-középhegységben és a Dunántúl északi megyéiben havazás várható, csütörtöktől pedig az ország nagy részén válhat téliesre az időjárás és egyes helyeken jelentős mennyiségű friss hó hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban, 0-24 órás szolgálat mellett, folyamatosan látja majd el a hóeltakarítási munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én átállt a téli útüzemeltetési időszakra, szerda reggeltől pedig hármas téli készültségi fokozatra vált (összesen négy fokozat van), mivel egyes területeken egy nap alatt jelentős mennyiségű hó hullhat a héten, így az autósok a következőkre számíthatnak a következő időszakban:

Mikor várható a 2017-es tél első országos kiterjedésű havazása?

Az előrejelzések alapján szerdától válthat át az eső havas esőre, majd havazásra. Nagyobb mennyiségű friss hóra az ország északabbra fekvő megyéiben, csütörtökön és szombaton számíthatnak majd a közlekedők.

Pontosan milyen időjárási körülmények várhatóak?

Kiterjedt területen hullhat úgynevezett tapadó hó, de a havazásban leginkább érintett megyékben jelentős mennyiségű friss hó is várható. Mivel másabb a tapadó hó a friss hónál? Előbbi víztartalma sokkal magasabb, így tömörebb, nagyobb a tömege, a tapadó hó egyébként a magas víztartalma miatt pedig könnyebben és gyorsabban fagy meg, melynek felolvasztása is több időt vehet így igénybe. Szerda éjszaka folyamán gyenge ónos esőre is számíthatnak a közlekedők Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében.

Hol számíthatnak a közlekedők a leginkább télies időjárásra?

Elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve leginkább a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, például a Bakonyban, a Pilisben, a Mátrában és a Bükkben.

Mit tesz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban?

A társaság az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatot rendel el 93 mérnökségén és 19 megyei igazgatóságán. Ezeknél az egységeknél és a központi irányításnál is 12 órás váltott műszakokban látják el feladatukat a szakemberek. A havazásban érintett területeken szükség szerint preventíven, vagyis még a téli időjárás beköszönte előtt megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon juttat ki síkosságmentesítő anyagokat (útszóró só, kálcium-klorid). Mivel a havazást megelőzően eső, ónos és havas eső is várható, ezért a preventív védekezést is nehezebben láthatja el a társaság, mivel a csapadék lemoshatja a burkolatra kijuttatott sót.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az egyes szakaszokon idén is az úthálózati szerepük alapján látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez azt jelenti, hogy először a gyorsforgalmi úthálózaton és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg és végzik el a szükséges beavatkozást a szakemberek, majd ezt követi a településeket összekötő mellékutak, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutak hóeltakarítása.

Számíthatnak-e az autósok téliesebb útviszonyokra?

A társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy az intenzívebb havazásban érintett területeken időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak. A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár 2-5 óra is lehet (egy munkagép körülbelül 20-50 kilométernyi útszakasz takarításáért felel), ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5-10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll.

Mit tehetnek az autósok?

Ha még nem tették meg, akkor cseréljék le járműveiken a nyári gumikat téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Vezessenek minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően, és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy megtervezhessék útvonalukat és fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre.

Hol szerezhetnek az autósok friss, aktuális útinformációkat az országos közúthálózatról?

Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserszolgálatai mellett (elérhetőségek megtalálhatóak a www.utinform.hu oldalon) a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek az autósok a +36-1-336-2400-s telefonszámon.

További hasznos téli közlekedési tanácsok és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos egyéb általános információk a társaság weboldalán érhetőek el.

Címkék: tanács, közút, közlekedés, időjárás, tél,