A következő napokban egy tőlünk délnyugatra kialakuló mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon előoldali áramlásában enyhe, nedves, hátoldalán pedig hétfőtől már egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta a közelünkben keveredik egymással, ennek hatására egyre változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A ciklon csapadékzónája a ma délutáni, esti órákban éri el hazánkat, így megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé ered el az eső. Egyelőre marad a déli áramlás, ennek köszönhetően továbbra is 10 fok feletti nappali hőmérsékletek várhatók.

Hétfőn folytatódik a borongós, esős idő, legfeljebb átmeneti csapadékszünet fordulhat majd elő. Napközben már a ciklon hátoldalára kerülünk, így északira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erős lehűlés kezdődik a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak. Az erős, helyenként viharos szél miatt azonban ennél jóval alacsonyabb lesz a hőérzetünk. 

Kedden lassan eltávolodik térségünkből a ciklon, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, a nap második felében már megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Hideg, erősen szeles időre számíthatunk.

Megjegyzés: a mediterrán ciklon pályája, így a belőle hulló csapadék mennyisége és területi eloszlása is bizonytalan. Előfordulhat, hogy a ciklon a vártnál délebbi pályán halad, így a nagyobb mennyiségű csapadék is a határainkon kívül marad.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és a késő délutáni, esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő. 

null

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, legfeljebb átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákban 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. 

null

Kedd: többnyire borult idő várható, legfeljebb a késő délutáni, esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hét közepétől már nem várható számottevő csapadék, de még sok lesz felettünk a felhő, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap. Éjszakánként a derült, szélvédett helyeken fagy várható, napközben pedig kevéssel 5 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók. A hétvégéhez közeledve ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk. A jelenlegi számítások szerint november 20. körül ismét csapadékosabbra, hidegebbre fordulhat az idő. 

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, időjárás, hidegfront