Tartós déli, délnyugati áramlás alakul ki a Kárpát-medence felett, amellyel több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb légtömegek érkeznek fölénk. A következő napokban beköszönt a hőség, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 35 fok közelében alakulnak majd. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, de szerdán, illetve pénteken egy érintő gyenge front hatására átmenetileg erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, vagy zivatar azonban csak elszórtan fordulhat majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, vagy zivatar is kialakulhat majd.

Mint például a reggeli órákban

Péter Szepesi

Nyár reggel

A változóirányú szél megélénkül, néhol átmenetileg megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. A késő esti órákra 23-25 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: a hosszabb napos időszakok mellett időnként megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással. Elsősorban a délutáni, kora esti órákban alakulhat ki elszórtan zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől további felmelegedésre, országos hőségre számíthatunk. Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, napközben pedig nagy területen emelkedik a hőmérséklet 35 fok fölé.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, nyár, zivatar, meleg, időjárás