Egy közelgő hidegfront előterében ma már nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, ami kedvező feltételeket teremt a gomolyfelhő képződésnek, illetve a záporok, zivatarok kialakulásának, melyek főleg az esti óráktól lesznek majd jellemzőek. Néhol akár felhőszakadás, vagy jégeső is előfordulhat. Napközben folytatódik a kellemes idő, csak néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet.

Holnapra átvonul felettünk a front, amely mögött néhány fokkal hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már mindenhol 25 fok alatt alakul majd.
A reggeli órákban még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben várhatóan felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

Hétfőtől már ismét melegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően erősödik a nappali felmelegedés, egy-egy zápor, vagy zivatar azonban továbbra is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

szombat.jpg

Szombat: eleinte még napos idő várható, majd a késő délutáni, esti óráktól erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még erősen felhős idő várható, helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor, vagy gyenge zivatar. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig még folytatódik a meleg idő, de már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Csütörtöktől egészen a hétvégéig egy hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat, változékony, időnként csapadékos időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: este, hétvége, hidegfront, zápor, lehűlés, zivatar, időjárás