Ciklonok áramlási rendszerében különböző hőmérsékletű, többnyire alacsony nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.
Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat, de jelentős változás a megerősödő északnyugati szélen kívül nem várható. Eleinte még előfordulhatnak felhős tájak, majd napközben egyre több lesz a napsütés.

A tegnapihoz képest néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete többnyire 15 fok alatt alakul majd.
Holnaptól délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Jelentős felmelegedés kezdődik, kedden már kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

0423_v

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős területek majd napközben egyre több lesz a napsütés, csapadék már nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

0423_h

Hétfő: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, néhol gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 15-17 fokig melegszik a levegő.

0423_k

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

0423_egyh

Távolabbi kilátások: szerdáig folytatódik a többnyire száraz, az átlagosnál melegebb idő, majd ezt lövetően ismét változékonyabbra, hűvösebbre fordul időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, szél, tavasz, felmelegedés, időjárás