Északi áramlással sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban fokozatos, erős lehűlés várható. A fölénk érkező levegő többnyire magas nedvességtartalmú lesz, így a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb szerdán fordulhat elő több-kevesebb napsütés. Hétfőn és kedden összességében többfelé várható eső, zápor, de nagy mennyiségű csapadék nem valószínű.

Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek szerdán már csak 10-12 fok között alakulnak majd, de az erős, időnként viharos északi szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. Eleinte csak néhol, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét végéig folytatódik a változékony, az átlagosnál jóval hidegebb idő. Pénteken és szombaton a hideg mellé jelentős csapadék is társulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ciklon, csapadék, lehűlés, front, ősz, fagy, időjárás