Jelentős változás előtt áll időjárásunk. A tartós nyári időt okozó anticiklon a következő napokban leépül felettünk, így az óceáni eredetű, hűvösebb, nedvesebb légtömegek előtt megnyílik az út hazánk felé.

Péntekig azonban még tartja magát a meleg, a többnyire napos, száraz időben 30 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. Péntek délutántól, estétől egy közelgő hidegfront hatására már erősebben megnövekedhet a felhőzet és szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd.

Szombat hajnalra megérkezik fölénk a front, tovább vastagszik a felhőzet és egyre nagyobb területeken számíthatunk esőkre, záporokra, zivatarokra, helyenként akár kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Napközben aztán megszűnik a tartós csapadék, felszakadozik a felhőzet, de szórványosan továbbra is előfordulhat kisebb esők, záporok. A megerősödő északnyugati széllel egyre hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, a délutáni órák hőmérséklete már többnyire 25 fok alatt alakul majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Péntek: eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a késő délutáni, esti óráktól már zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte többfelé, majd napközben már szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő, de a megye keleti tájain ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig változékony, őszies jellegű idő várható, majd a hét második felében már több napsütésre, fokozatos felmelegedésre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, ősz, felfrissül, hőség, csapadék, nyár, időjárás