A következő időszakban egy anticiklon erősödik meg a Kárpát-medence felett, ennek köszönhetően a változást okozó frontok messze elkerülik majd térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb átmeneti gomolyfelhő képződés fordulhat majd elő.

Eleinte folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 25-28 fok között alakulnak majd.

A hét második felétől tartós délkeleti áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban száraz, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Fokozatos felmelegedés kezdődik, a hétvégéhez közeledve visszatér a kánikula.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte még lehetnek erősen felhős területek, majd napközben csökken a felhőzet, egyre több lesz a napsütés. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Szerda: napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén már országos kánikula várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 30-33 fok között alakulnak. A kánikula a hónap végéig is kitarthat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, ősz, nyár, kánikula, hőség, időjárás, csapadék