Nedves, labilis léghullámok alakítják a Kárpát-medence időjárását, azért a következő napokban folytatódik a változékony, de az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű idő. A több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és szórványosan számíthatunk újabb záporok, zivatarok kialakulására. Kisebb körzetekben akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A hőmérsékletek állandósulnak, hajnalonként többnyire 15-17 fokig hűl a levegő, míg a legmelegebb kora délutáni órákban általában 25-28 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók, de tartósabban felhős, vagy éppen csapadékos tájakon ennél hűvösebb lesz.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége, illetve annak tér és időbeli eloszlása meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Eleinte csak néhol, majd a későbbiekben már egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos tájakon ennél több fokkal hűvösebb lesz.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, zivatar. A délkeletire forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte még folytatódik a változékony idő, majd szombatra átmenetileg szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk. Több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén már kánikulai meleg várható. Vasárnap délután egy újabb hidegfront közelíti meg hazánkat, ennek előjeleként már záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd. A jövőhét elejére ismét visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, hőség, ősz, felhő, nyár, csapadék, kánikula, időjárás