A szerdán érkezett hidegfront távozik térségünkből, mögötte már szárazabb, de továbbra is hűvös léghullámok érkeznek fölénk. Ma eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd a délutáni óráktól már csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, helyenként több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szeles, hűvös időnk lesz, a legmagasabb nappali hőmérsékletek csupán 20 fok körül alakulnak majd.

Péntekre nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik a légmozgás, kiderül az ég, éppen ezért a hajnali órákra erősebben lehűl a levegő, helyenként 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Napközben gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak egymással, futó zápor már csak elvétve fordulhat majd elő. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, de még mindig jóval hűvösebb lesz az ilyenkor szokásosnál.

A hétvégén folytatódik a fokozatos felmelegedés, lassan visszatér a nyári idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte erősen felhős idő várható, néhol eső, zápor is előfordulhat, majd a délutáni óráktól felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Legfeljebb elvétve fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de futó zápor csak néhol alakulhat ki. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövőhét elején is folytatódik a lassú, fokozatos felmelegedés. A legmagasabb nappali hőmérsékletek az időszak végén már megközelíthetik a 30 fokot. Időnkén gyenge frontok súrolhatnak minket, de ezek számottevő csapadékot, vagy lehűlést nem okoznak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, ősz, nyár, kánikula, hőség, csapadék, időjárás