Időjárásunkat anticiklonális hatások alakítják, az átmeneti gomolyfelhő képződések mellett többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így vasárnapig tovább melegszik az idő, a legmagasabb hőmérsékletek helyenként már megközelíthetik a 33-34 fokot.

Vasárnap délutántól, estétől, egy közelgő hidegfront előjeleként már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, emiatt több lesz felettünk a gomolyfelhő, de zápor, zivatar még csak néhol fordulhat majd elő.

Hétfőn záporok, zivatarok és megerősödő északnyugati szél kíséretében egy hidegfront vonul át felettünk. A front mögött már frissebb levegő érkezik fölénk, néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat majd elő. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, de a késő délután, esti órákban már helyenként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra általában 31-33 fok közé melegszik a levegő, de kisebb körzetekben 34-35 fok is előfordulhat.

Hétfő: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte többfelé lehet zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajlani órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: az átmeneti felfrissülés után, a jövőhét második felében ismét visszatérhet a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, nyár, kánikula, strand, hőség, időjárás