Délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Szombatig tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre nagyobb területeken mérhetünk kevéssel 30 fok feletti csúcs hőmérsékleteket.

Eleinte viszonylag száraz levegő alakítja időjárásunkat, így többnyire a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet.

Péntektől a meleg fölé már nedvesebb, labilis léghullámok is érkeznek, ez pedig kedvező feltételeket teremet a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A napos időszakok mellett már gyakrabban növekedhet meg a felhőzet és eleinte elszórtan, majd a hétvégén már egyre többfelé várható zápor, zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor, vagy zivatar legfeljebb néhol fordulhat majd elő. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 29-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap, illetve a jövőhét elején egy gyenge hidegfront alakítja időjárásunkat, ennek hatására kissé változékonyabb, záporokkal, zivatarokkal tarkított időre számíthatunk. Folytatódik a meleg, nyári idő, csak átmeneti kisebb hőmérséklet visszaesés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, július, nyár, időjárás