Ma egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, ennek hatására átmenetileg megtorpan a felmelegedés, több lehet a felhő felettünk, de számottevő csapadék, illetve hőmérséklet visszaesés nem várható.

Az élénk, helyenként erős északnyugati szélben 28-30 fok közé melegedhet a levegő.

Vasárnaptól már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz túlnyomóan napos, száraz idő köszönt be. Az anticiklon fölé délnyugati áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, ezért erőteljes felmelegedésre, igazi strandidőre számíthatunk.

Hétfőtől tovább fokozódik a hőség, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 35 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét keddig tovább fokozódik a hőség, már kevéssel 35 fok fölé melegedhet a levegő. Szerdán egy hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására jelentősen enyhül a nagy meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: strand, hőhullám, kánikula, hőség, időjárás