Európa északnyugati területei felett ciklonok örvénylenek, ezek hidegfrontjai időnként érintik a Kárpát-medence térségét is, így a következő időszakban is folytatódik a kissé változékony idő.

Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat, szeles, felhőátvonulásos időre számíthatunk. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan várhatók záporok, zivatarok, nagyobb területre kiterjedő csapadék azonban nem valószínű. A front mögött hűvösebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 25-27 fok között alakulnak majd.

Csütörtökön még folytatódik a mérsékelten meleg idő, péntekre azonban ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 30 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, futó zápor csak elvétve fordulhat majd elő. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete általában 13-15 fok között alakul, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: változóan felhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érkeznek fölénk. Erős felmelegedés kezdődik, visszatér a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, 2016, nyár, időjárás