Az átvonult hidegfront mögött átmenetileg északnyugati áramlás alakul ki a Kárpát-medence felett, amellyel mérsékelten meleg, többnyire már száraz léghullámok érkeznek fölénk. Ma eleinte még előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az erős, helyenként viharos északnyugati szélben általában 24-26 fok közé melegszik a levegő, de a tartósabban felhős tájakon ennél kissé hűvösebb is lehet.

Hétfőre már nyugalomba jut felettünk a hidegfront, egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. A sok napsütés hatására már erősödik a nappali felmelegedés, többnyire 25 fok feletti csúcs hőmérsékletek várhatók.

Keddre délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg visszatérnek a 30 fok körüli hőmérsékletek. A délutáni, esti óráktól azonban már egy újabb hidegfront közelíti meg hazánkat, hatására megnövekszik a felhőzet, de zápor, zivatar csak elvétve alakulhat ki.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órákra általában 24-26 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: eleinte többnyire napos, száraz idő várható, a délutáni, esti óráktól azonban már megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak elvétve alakulhat ki. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő, de kisebb körzetekben 30 fok fölé is melegedhet a levegő.

Távolabbi kilátások: folytatódik a kisebb hőmérsékleti hullámvasút. A keddi jelentős felmelegedés után, szerdán egy újabb hidegfront éri el térségünket. A front elszórt záporokat, zivatarokat és néhány fokos hőmérséklet visszaesést okozhat majd. A jövőhét második felében már újabb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, nyár, somogy, időjárás