Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban növekszik a zápor, zivatarhajlam, ugyanakkor folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, igazi nyári idő. Ma eleinte még várható több-kevesebb napsütés, majd napközben erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. A késő délutáni, esti óráktól dél felől egy kiterjedtebb zivatarrendszer éri el megyénket, ekkortól nagyobb területeken is lehetnek majd heves események. A ma reggeli modellszámítások alapján, a rendszer főleg Somogy keleti, délkeleti tájait érintheti majd.

Hétfőn is folytatódik a változékony idő. A hajnali, reggeli órákban még többfelé, a későbbiekben inkább már csak elszórtan várhatók újabb záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. Átmenetileg kissé hűvösebb levegő szivárog fölénk, ezért mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete 25 fok körül alakul.

Keddtől, szerdától már ismét melegszik az idő, helyi záporok, zivatarok azonban továbbra is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

 

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még lehet kevés napsütés, majd erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul, de a tartósan felhős, záporos helyeken ennél hűvösebb is lehet. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte még többfelé, majd a délutáni órákban már csak elszórtan alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

kedd.jpg

Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, megérkezik az igazi kánikula. Lassan csökken a zivatarhajlam, de elszórtan még továbbra is előfordulhat hűsítő zápor, vagy zivatar.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, zivatar, zápor, meleg, időjárás