Északkeleti áramlással száraz, néhány fokkal hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására stabilizálódik felettünk a légkör, megszűnnek a záporok, zivatarok és egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Erősödik az éjszakai lehűlés, a hajnali órákra helyenként kevéssel 10 fok alá is hűlhet a levegő, napközben azonban továbbra is 25 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Csütörtök délutántól már kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, emiatt erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés, de záporok, zivatarok még csak elszórtan fordulhatnak majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul, de a szélvédett völgyekben akár 7-8 fokig is lehűlhet a levegő. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól, illetve a jövőhét elejétől fokozatosan növekszik a csapadékhajlam, ismét gyakoriak lesznek a záporok, zivatarok, felhőszakadások. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, fülledt, tavasz, zivatar, zápor, időjárás