Napok óta nedves, labilis levegő alakítja időjárásunkat, ami kedvező feltéteket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Egy-egy erősebb gócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd.

Mivel a magasban lassú az áramlás, ezért a kialakuló zivatarcellák, felhőszakadásgócok is lassabban helyeződnek majd át, így aztán lesznek helyek, ahol a 1-2 óra leforgása alatt akár egyhavi csapadékmennyiség is lehullhat majd.

Ez végül így is történt. Vasárnap délután szinte a semmiből érkeztek meg az esőfelhők a somogyi megyeszékhely fölé.

Az Időkép kameráján jól látszódik mindez:

Aztán szép lassan rázendített az eső, jégeső:

A késő esti órákra csökken a zivatarhajlam, összeroskadnak a gomolyfelhők.

Megjegyzés: a zivatarok, felhőszakadások akár nagyobb területeket is érinthetnek majd, ettől függetlenül lesznek helyek, melyek kimaradnak a csapadékhullásból.

Az Aladin modell szerint, 14-18 óra között várható a legtöbb zivatar a megyében.
Az Aladin modell szerint, 14-18 óra között várható a legtöbb zivatar a megyében.
Friss radarkép a kialakuló zivatarcellákkal.
Friss radarkép a kialakuló zivatarcellákkal.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vihar, somogy, kaposvár, időjárás