Meleg, nedves léghullámok töltik ki a Kárpát-medencét, ez pedig kedvező feltételeket teremt a zivatarok képződésének. Vasárnap és hétfőn, a gyakran erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé és több alkalommal számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat.
A lassan áthelyeződő zivatarcellákból helyenként 40-50 mm eső is lehullhat majd. Fülledt, meleg idő várható, 25 fok körüli csúcshőmérsékletekkel.
Keddtől északkeleti áramlással szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására stabilizálódik a légkör, egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Már a délelőtti óráktól többfelé valószínű zápor, zivatar. Felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A változóirányú szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északi szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, az átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: az átmeneti szárazabb idő után, a jövőhét második felében újabb nedves léghullámok érkeznek fölénk, ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, jégeső, zápor, zivatar, időjárás